Луїза Мавлюталієва: «Відроджуємо та популяризуємо кримськотатарську мову і культуру»

Автор: А. Коломиец

Антон Коломієць

У День журналіста України пропоную вашій увазі бліц-інтерв'ю з кримськотатарською журналісткою та громадською діячкою Луїзою Мавлюталієвою.
Антон Коломієць: Луїза, розкажи про повернення твоєї родини до Криму. Ти народилися в Узбекистані або вже в Криму? Чи складно було отримати українське громадянство, знайти житло і роботу?

Луїза Мавлюталієва: Моя сім'я переїхала до Криму, коли мені було 8 років. Їхали ми до дідуся, який повернувся сюди на кілька років раніше і зумів побудувати будинок. Він жив у селі, і я пам'ятаю своє здивування від стада корів, які переходили нам дорогу (раніше ми жили у місті і там такого взагалі не було). Труднощів з громадянством не було – подали заявку, необхідні документи – і все отримали. З роботою теж – влаштувалися батьки одразу... Інша справа, із зарплатою були труднощі, але вони у всіх були – це ж були непрості 90-ті рр.

АК: Як з'явилася твоя молодіжна громадська організація та у чому полягає її діяльність?

ЛМ: Молодіжна громадська організація «Къардашлыкъ» виникла у 2002 р. з метою відродження та популяризації кримськотатарської мови і культури. Діяльність – це організація курсів мови, екскурсії історичними – пам'ятними для нашого народу – місцями, проведення національних свят, відкритих уроків з рідної мови, квестів, тренінгів ... Тобто, в принципі, все те, що може організувати будь-який волонтер / група волонтерів з мінімальними внесками і максимальною користю. Для своїх же друзів, але з користю.

АК: У Сімферополі з ініціативи Меджлісу був поставлений пам'ятник радянському генералу-дисиденту Петру Григоренку. Що кримськотатарська молодь знає про його правозахисну діяльність?

ЛМ: Ну як можна говорити за всіх? Я – знаю. За інших – говорити не можу... і не буду. Пам'ятник знаходиться в центрі міста, тому, швидше за все, бачило багато.

АК: Ти вже дивилася перший кримськотатарський фільм «Хайтарма», головним героєм якого є льотчик-ас, двічі герой Радянського Союзу Ахмет-Хан Султан? Можеш прокоментувати скандальну заяву генерального консула Росії в Криму Владіміра Андрєєва, який фільм не дивився, але засуджує?

ЛМ: Ще не бачила, але вже чула позитивні відгуки (мама спеціально їздила в інше місто, на прем'єру). Тому обов'язково подивлюся. Рада, що вийшов перший, НАШ (!) Фільм про депортацію. Щодо коментарів – утримаюся. Тому що він або дурень, або піариться. А ні те, ні інше коментарів не потребує.

АК: Крим має великий туристичний потенціал. Наскільки кримські татари активні у цій сфері? Ви співпрацюєте між собою?

ЛМ: Весь Крим готується до курортного сезону. Зрозуміло, кримські татари, які проживають на узбережжі Чорного та Азовського морів багато працюють у цій сфері. Щодо співпраці – намагаємося один одному допомагати, але це ж бізнес, тому говорити однозначно не можна.