Український експорт 2018 зріс, структура не змінилася.

У 2018р. Україна експортувала більше, ніж у 2017р. Але структура експорту не покращилася. У великій мірі допомогли ціни світового ринку на метал, руду, зерно - вони зросли. Продукцію та послуги з високою доданою вартістю продавали трохи більше, ніж рік тому, але в межах статистичної похибки.

Всі наведені дані - Укрстата. У подальшому НБУ може надати трохи інши цифри, доля послуг може трохи збільшитися, але не набагато.

1. Зростання є, але до рівня 2012-13рр ще далеко.

Експорт товарів вже відійшов від піку падіння 2015-16рр, але ще далеко до піку зростання 2012р. Навіть рівня 2014р., коли експорт вже знизився,не досягнуто.

Експорт послуг перевищив рівні і 2014, і 2008рр. Але у 2012-13рр було значно більше.

 

2. Основа експорту - напівфабрикати та сировина. Зростання експорту товарів та послуг з більшою доданою вартістю мало помітне.

Основні групи товарів не змінилися. Це аграрна продукція, метали, машинобудування та послуги транспорту (здебільшого - трубопроводи).

В результаті кризи 2014-15рр. значно зменшився експорт металу (за рахунок падіння цін) і експорт аграрної продукції перевищив експорт металів (бо ціни на зерно падали менше. ніж на руду та прокат).

У 2018р. співвідношення збереглося, бо експорт металів та аграрної продукції не набагато відрізнялось між собою. Просто експорт металів зростав на початку року (і ціни, і попит були високі), а аграрної продукції - у 2-й половині року, коли виросли ціни на зерно і збільшився експорт.

У 2015р. відбулася ще 1 зміна - транспортні полсуги принесли Україні більше валюти, ніж машинобудівний експорт. У 2018р.експорт машинобудівної галузі зріс, а траспортні послуги зменшилися. Тим не менше,

траснпортні послуги дали більше валюти, ніж машинобудівна продукція.

 

У відсотках експорт аграрної продукції продовжує лідирувати, хоча доля і стала менше 1/3, а доля чорної металургії підійшла до1/4.

Експорт машинобудівної продукції та транспортних послуг дали менше, ніж по 10% закального експорту товарів та послуг кожна.

Всі інші галузі дали менше 5% у загальному експорті.

 

3. Зростання за рахунок збільшення цін на метали та зерно.

 

Статистика реальних цін, за якими в Україні відбувається експорт, показує що всі основні товари українського експорту подорожчали

Але ціни на зерно залишилися значно нижчі, ніж були у 2013 і навіть у 2014р, Відповідно, і рівня 2013р. по експорту цих років наздогнати не вдалося.

Сьогодні рівень цін на руду майже як у 2014р., але нижчий, ніж у 2013-му.

 

4. Аграрна та металургійна продукція - основа українського експорту. Але і серед неї більше доля сировинних підгалузей, тих, де менша додана вартість.

Різна аграрна продукція має різний рівень переробки. Є прямі продукти рослинництва, коли виростив зерно і продав закордон (доля доданої вартості в цьому бізнесі невелика). І є переробка, виробництво готової продукції - борошно, олія, м'ясо, масло, цукерки та ін. Є відходи виробництва олії. У цих виробництвах доля доданої вартості значно вища. Головний готовий продукт українського експорту - олія.

Так от, доля готової продукції тримається на рівні трохи меньше, ніж 50%. У 2018р. вона ще трохи знизилася - з 48.7 до 47.4% Це результат зменшення експорту олії, ціна на яку зменшилася. Експорт іншої кінцевої продукції хоч і збільшилася, але в абсолютних величинах невеликий, значно поступається експорту олії і на дінаміку економічного зростання впливу не має.

5. Структура експорту металів майже не змінилася. Доля готової продукції у експорті менша, ніж напівфабрикатів.

Доля готової продукції (труб, метизів, металоконструкцій) у експоріт металів значно знизилася під час кризи 2014-15р. У 2012р. вона досягала 14%, а у 2016р - 7%. У 2018р. вона зросла до 8% - в межах похибки.

А от доля залізної руди (тобто сировини, майже без доданої вартості) піднялася з 7 до 21% і тримається на цьому рівні. Долі напівфабрикату (37%) та готового прокату (34%) тримаються на одному рівні вже кілька років. Тобто в результаті кризи структура експорту українського металу погіршилася і після цього майже не змінюється. Правда, як кажуть недоброзичливці, навіть готовий прокат зарубіжні партнери купують для перекату. бо він неякісний. Відповідно і ціна не висока.

6. Експорт високоінтелектуальних послуг продовжує зростання, але доля не перевищує 4%

Якщо просумувати цифри експорту інтелектуальних послуг - компьютерних, інтелектуальних, розробки та дослідження та науково-технічних, то вийде цифра десь на рівні 3.7% від загальної суми експорту товарів та послуг України. Цей відсоток кожен рік зростає, адже у 2010р. було ще 1.4% Але на сьогодні доля цих послуг майже не впливає на загальну картину. Правда, є надія, що НБУ надасть більшу цифру. Але великих розбіжностей не буде. Рівень інтелектуальних послуг ще далекий від можливості впливати на економіку та валютний ринок України.